lampe
Nyheter

LED – noe av det aller viktigste som har skjedd innen belysning

Det er lett å glemme at moderne elektrisk belysning har en relativt kort historie. I dag tar vi det som en selvfølge å kunne skru på en bryter som lar en lampe lyse opp et helt rom. Likevel var det først mot slutten av 1800-tallet som de første fungerende lyspærene ble gjort tilgjengelige for en litt større gruppe forbrukere. I stort var designet relativt uforandret i over hundre år, før LED-teknologien revolusjonerte måten vi lyser opp hjemmene våre på.

Derfor er LED helt dominerende i 2022

Noen vil sikkert hevde at LED er helt dominerende fordi de tradisjonelle glødepærene faktisk ble forbudt i EU for noen år siden, men det er vanskelig å se for seg at noen vill ha holdt fast ved glødetrådteknologien uansett lovlighet.

Hos lampe- og lyskildeforhandlere som https://www.lampegiganten.no/ domineres utvalget helt av LED, komplementert av noen alternative halogenpærer, lysstoffrør og andre pærer til spesiell bruk. Årsakene er mange:

  • LED er en svært rimelig og effektiv teknologi, både når det gjelder produksjon, levetid og strømforbruk. LED vil være overlegent de gjenværende halogenpærene og lysstoffrørene. Det er også åpenbart gitt at praktisk talt alle butikker og andre næringsbygg skifter ut gamle lysstoffrør til LED.
  • Det er mulig å lage svært kompakte løsninger med LED, og den gammeldagse glødepæreformen er egentlig bare behold for å opprettholde kompatibilitet med lamper og sokler.
  • LED åpner dessuten for pærer med helt nye farger, fargetemperatur og tilpasningsmuligheter. De gammeldagse glødepærene kunne for så vidt også dimmes, men å ikke måtte forholde seg til en bokstavelig talt brennende tråd i gass åpner mange muligheter.

LED skaper også store ringvirkninger når det gjelder lamper og armaturer

De tradisjonelle glødepærene hadde en relativt begrenset levetid. Det var et resultat av teknologiens begrensninger i form av tynne og ømfintlige tråder, men dessuten var det også en konsekvens av historiske samarbeid vedrørende begrenset levetid. Uansett førte det til at det modellen med lamper og utskiftbare pærer var svært logisk – ingen forbruker ønsker å skifte ut hele lampen når pæren gikk.

På dette området har LED skapt store ringvirkninger, da det i noen tilfeller vil være slik at lyskildens levetid er like lang som armaturen eller lampens forventede tekniske levetid. Det er fortsatt noen som kvier seg for å kjøpe en lampe der lyskilden helt enkelt ikke kan skiftes ut, men da er det viktig å huske på at en godt bygget LED-lyskilde vil ha en svært lang levetid. Det kan til og med være at en slik konstruksjon gir en samlet sett lavere miljøbelastning, sammenlignet med å produsere en separat lampe og lyskilde.

Dessuten åpner LED for helt nye design. En lampedesigner må ikke lenger forholde seg til plassering av lyspærer, blending fra forskjellige vinkler og så videre. Den kompakte LED-teknologien gjør det mulig å helt enkelt designe lampen nesten helt fritt – det er enkelt å integrere slanke og fleksible LED-lyskilder i designet. På sikt vil denne friheten, kombinert med LED-lyskildenes fleksible fargetemperatur og andre egenskaper, være noe av det aller viktigste som har skjedd innen belysning.

Kommentarer er skrudd av for LED – noe av det aller viktigste som har skjedd innen belysning